Termin składania ofert
Numer ogłoszenia
Status ogłoszenia
Zakończone
Treść ogłoszenia została zmieniona
W dniu 14.11.2018 dodano załącznik "Pytania i odpowiedzi"
Miejsce i sposób składania ofert
Oferty można złożyć:
1. osobiście w siedzibie firmy:
ul. Unii Europejskiej 4
86-050 Solec Kujawski
W siedzibie firmy ofertę w zamkniętej kopercie proszę składać w dni robocze,
w godzinach od 07.00 do 15.00 w pokoju B5. Na kopercie powinien być napis Bon na innowacje 2018
2. przesłać skan oferty, podpisanej przez osobę uprawnioną do reprezentacji, na adres mailowy: marzena.sawicka@zotmis.com (preferowane).
W toku oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonych ofert.
Adres e-mail, na który należy wysłać ofertę
marzena.sawicka@zotmis.com
Osoba do kontaktu w sprawie ogłoszenia
Marzenna Czarska-Sawicka
Nr telefonu osoby upoważnionej do kontaktu w sprawie ogłoszenia
606 273 577
Skrócony opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest opracowanie serii (linii) mieszanek proszkowych spożywczych, które można będzie zakwalifikować jako żywność dla określonych grup (dawniej: środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego) lub do suplementów diety, przeznaczonych dla osób z już istniejącymi objawami niedożywienia lub będących w stanach chorobowych, w których niedożywienie może wystąpić.
Zgodnie z aktualnie obowiązującym ustawodawstwem kategoria: "żywność dla określonych grup" obejmuje podkategorie:
- preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt,
- produkty zbożowe przetworzone i inna żywność dla dzieci,
- żywność specjalnego przeznaczenia medycznego,
- środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli masy ciała.
Pięć produktów opracowanych w ramach projektu muszą należeć:
- wyłącznie do dwóch ostatnich podkategorii, czyli: żywności specjalnego przeznaczenia medycznego albo środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę do kontroli masy ciała (minimum 3 z 5 produktów projektu),
- do kategorii suplementów diety (maksimum 2 z 5 produktów projektu).
Kategoria ogłoszenia
Usługi
Podkategoria ogłoszenia
Usługi badawcze
Miejsce realizacji zamówienia
Województwo:
cała Polska
Powiat:
Cel zamówienia
Celem (rezultatem) z projektu jest opracowanie składu oraz technologii produkcji linii (serii) produktów będących kompletną dietą dostosowaną do osób z różnym stopniem niedożywienia, w tym w przebiegu różnych chorób (np. POChP), a także chorób wiążących się z upośledzeniem przełykania. Rezultat projektu to 5 produktów należących do jednej serii, w której znajdą się środki spożywcze zaspokajające potrzeby związane z różnym stanem chorych niedożywionych lub chorych z ryzykiem niedożywienia (chorzy na POChP, choroby onkologiczne w tym rak płuca, wieku podeszłego itp.) Wnioskodawca w części został zainspirowany będącą w sprzedaży serią produktów płynnych, które z uwagi na swoją postać są trudniejsze do przechowywania. Wnioskodawca założył, iż cena produktu w proszku (rezultatu projektu) do analogicznego w płynie będzie mniejsza o minimum 50%., co uczyni opracowane produkty dostępnymi dla osób mniej zamożnych.
Przedmiot zamówienia
Przedmiot zamówienia został bardzo szczegółowo opisany w załączniku: Zapytanie ofertowe Bon 2018, w punkcie 2 i w punkcie 3.
Kod CPV
73100000-3
Nazwa kodu CPV
Usługi badawcze i eksperymentalno-rozwojowe
Dodatkowe przedmioty zamówienia
Nie dotyczy
Harmonogram realizacji zamówienia
Przewidywany (sugerowany) termin rozpoczęcia prac: 01.04.2019
Przewidywany (sugerowany) termin zakończenia prac: 29.03.2020
Planowane kolejno do realizacji w ramach projektu prace, określone w Opisie przedmiotu zamówienia, wymienione w punktach 3.1 – 3.8 w załączniku pod nazwą Zapytanie ofertowe Bon 2018, zostały dla przejrzystości pogrupowane w zadania i wyszczególnione poniżej:
Zadanie nr 1 Opracowanie założeń, dla każdego z serii 5 produktów projektu.
Zadanie nr 2 Opracowanie produktu nr 1 wraz z technologią jego produkcji.
Zadanie nr 3 Opracowanie produktu nr 2 wraz z technologią jego produkcji.
Zadanie nr 4 Opracowanie produktu nr 3 wraz z technologią jego produkcji.
Zadanie nr 5 Opracowanie produktu nr 4 wraz z technologią jego produkcji.
Zadanie nr 6 Opracowanie produktu nr 5 wraz z technologią jego produkcji.
Zadanie nr 7 Opracowanie korelacji pomiędzy technologiami produkcji produktów od 1 do 5, opracowanych w ramach projektu z uwzględnieniem linii produkcyjnej istniejącej w zakładzie Zamawiającego.
Zadanie nr 8 Opracowanie opakowań dla nowo powstałej serii produktów.
Zadanie nr 9 Opracowanie dokumentacji pozwalającej na zgłoszenie wszystkich 5 produktów projektu wraz z wariantami smakowymi do Rejestru produktów prowadzonych przez DŻP GIS.
Załączniki
Pytania i wyjaśnienia
Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności
W poddziałaniu 2.3.2 Bony na innowacje dla MŚP, wykonawcą usługi mogą być: jednostki naukowe w rozumieniu art. 2 pkt 9 ustawy o zasadach finansowania nauki (*) posiadające siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:
1) posiadające przyznaną kategorię naukową A+, A albo B, o której mowa w art. 42 ust. 3 ustawy o zasadach finansowania nauki;
lub
2) spółki celowe uczelni, o których mowa w art. 86a ust. 1 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. z 2017 r. poz. 2183, z późn. zm.) lub spółki celowe jednostki naukowej; lub
3) centra transferu technologii uczelni, o których mowa w art. 86 ust. 1 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym; lub
4) przedsiębiorcy posiadający status centrum badawczo-rozwojowego, o którym mowa w art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 30 maja 2008 r. o niektórych formach wspierania działalności innowacyjnej (Dz. U. z 2018 r. poz. 141, z późn. zm.); lub
5) akredytowane laboratoria (posiadające akredytację Polskiego Centrum Akredytacji) lub notyfikowane laboratoria przez podmioty, o których mowa w art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. o systemie oceny zgodności (Dz. U. z 2017 r. poz. 1226, z późn. zm).
(*) Zgodnie z art. 2 pkt 9 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o zasadach finansowania nauki, jednostki naukowe - prowadzące w sposób ciągły badania naukowe lub prace rozwojowe:
1) podstawowe jednostki organizacyjne uczelni w rozumieniu statutów tych uczelni;
2) jednostki naukowe Polskiej Akademii Nauk w rozumieniu ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o Polskiej Akademii Nauk (Dz. U. z 2017 r., poz. 1869, z późn. zm.);
3) instytuty badawcze w rozumieniu ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o instytutach badawczych (Dz. U. z 2017 r. poz. 1158, z późn. zm.);
4) międzynarodowe instytuty naukowe utworzone na podstawie odrębnych przepisów, działające na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
5) Polska Akademia Umiejętności;
6) inne jednostki organizacyjne niewymienione w pkt 1-5, będące organizacjami prowadzącymi badania i upowszechniającymi wiedzę w rozumieniu art. 2 pkt 83 rozporządzenia Komisji (UE) nr 651/2014.
Wiedza i doświadczenie
O udzielnie zamówienia mogą się ubiegać Oferenci, którzy posiadają niezbędną wiedzę oraz dysponują odpowiednim potencjałem ludzkim i technicznym do wykonania zamówienia.
Potencjał techniczny
O udzielnie zamówienia mogą się ubiegać Oferenci, którzy posiadają niezbędną wiedzę oraz dysponują odpowiednim potencjałem ludzkim i technicznym do wykonania zamówienia.
Osoby zdolne do wykonania zamówienia
O udzielnie zamówienia mogą się ubiegać Oferenci, którzy posiadają niezbędną wiedzę oraz dysponują odpowiednim potencjałem ludzkim i technicznym do wykonania zamówienia.
Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Nie dotyczy
Dodatkowe warunki
Nie dotyczy
Warunki zmiany umowy
Nie dotyczy
Lista dokumentów/oświadczeń wymaganych od Wykonawcy
Oświadczenie Wykonawcy usługi o spełnianiu wymagań Warunków udziału w postępowaniu, zawartych również w punktach 8.1 i 8.2 w załączniku pod nazwą Zapytanie ofertowe Bon 2018, zostanie dołączone do Listu intencyjnego lub Umowy warunkowej o wykonanie prac badawczo-rozwojowych.
Zamówienia uzupełniające
Nie dotyczy
Kryteria oceny i opis sposobu przyznawania punktacji
Kryteria oceny ofert: 100 % cena
Punkty przyznawane każdej ofercie będą wyliczane wg wzoru:
Pn = (C0 x 100) / Cn, gdzie
Pn - punkty przyznane ofercie numer n
Cn – cena z oferty numer n
C0 – cena najniższa ze wszystkich złożonych ofert.
Punkty będą obliczane do dwóch miejsc po przecinku, zaokrąglane zgodnie
z zasadami matematyki.
Zamówienie zostanie udzielone Wykonawcy, którego oferta uzyska największą ilość punktów.
Wykluczenia
Wykonawca usługi nie może być podmiotem powiązanym z Zamawiającym osobowo lub kapitałowo. Przez powiązania kapitałowe lub osobowe rozumie się wzajemne powiązania między beneficjentem lub osobami upoważnionymi do zaciągania zobowiązań w imieniu beneficjenta lub osobami wykonującymi w imieniu beneficjenta czynności związane z przeprowadzeniem procedury wyboru wykonawcy a wykonawcą, polegające w szczególności na:
a) uczestniczeniu w spółce jako wspólnik spółki cywilnej lub spółki osobowej,
b) posiadaniu co najmniej 10% udziałów lub akcji, o ile niższy próg nie wynika z przepisów prawa lub nie został określony przez IZ PO,
c) pełnieniu funkcji członka organu nadzorczego lub zarządzającego, prokurenta, pełnomocnika,
d) pozostawaniu w związku małżeńskim, w stosunku pokrewieństwa lub powinowactwa w linii prostej, pokrewieństwa drugiego stopnia lub powinowactwa drugiego stopnia w linii bocznej lub w stosunku przysposobienia, opieki lub kurateli.
Oświadczenie stron o braku powiązań osobowych lub kapitałowych
zostanie dołączone do Listu intencyjnego lub Umowy warunkowej o wykonanie prac badawczo-rozwojowych.
Nazwa
ZOTMiS Marzenna Czarska-Sawicka
Adres
86-050 Solec Kujawski
kujawsko-pomorskie
,
bydgoski
Numer telefonu
606273577
NIP
9670319435
Numer naboru
POIR.02.03.02-IP.03-00-001/18
Inne źródła finansowania
Środki własne Zamawiającego
Rozstrzygnięte
Nazwa i adres, data wpłynięcia oferty oraz jej cena
Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej
Uniwersytet Technologiczno - Przyrodniczy
im. J.J. Śniadeckich w Bydgoszczy
ul. Seminaryjna 3
85 - 326 Bydgoszcz
Data wpłynięcia oferty: 16.11.2018
Cena oferty: 391 619,00 zł netto + 23 % VAT