Termin składania ofert
Numer ogłoszenia
Status ogłoszenia
Zakończone
Miejsce i sposób składania ofert
1) Ofertę należy sporządzić w języku polskim.
2) Oferta musi zawierać:
• wypełniony formularz ofertowy wraz z oświadczeniami zgodny ze wzorem określonym w Załączniku nr 1 do zapytania ofertowego;
• podpisane oświadczenie personelu projektu stanowiące Załącznik nr 2;
• szczegółowy opis kursu/szkolenia wraz z programem stanowiące Załącznik nr 3;
• wykaz kursów/szkoleń stanowiące Załącznik nr 4;
• wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia stanowiące załącznik nr 5;
3) Podpisaną ofertę wraz z załącznikami należy przesłać mailem na adres: justyna.gawron@barka.org.pl lub dostarczyć do siedziby Zamawiającego osobiście/listem poleconym/kurierem do dnia 10.02.2017 r. do godziny 23:59. Decyduje data faktycznego wpływu oferty do Zamawiającego. Oferty, które wpłyną po terminie zostaną odrzucone.
4) Oferty niekompletne lub niezgodne z warunkami udziału w postępowaniu, będą odrzucone.
5) Pytania do niniejszego zapytania należy kierować na adres e-mail: justyna.gawron@barka.org.pl
Adres e-mail, na który należy wysłać ofertę
justyna.gawron@barka.org.pl
Osoba do kontaktu w sprawie ogłoszenia
Justyna Gawron
Nr telefonu osoby upoważnionej do kontaktu w sprawie ogłoszenia
616682421
Skrócony opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest wybór realizatora kursu/szkolenia na baristę, który przeprowadzi kurs/szkolenie dla 4 osób (pracowników spółdzielni socjalnej) na profesjonalnym, gastronomicznym ekspresie do kawy.
Zamawiający posiada środki na wsparcie finansowe spółdzielni socjalnych w postaci kursów/szkoleń zawodowych dla ich pracowników. Zamawiający zawrze z Wykonawcą trójstronną umowę na realizację kursu/szkolenia, gdzie stroną oprócz Zamawiającego i Wykonawcy stroną będzie Spółdzielnia Socjalna, która kieruje swoich pracowników na kurs/szkolenie.
ETAP 1
Szkolenie teoretyczne
Cel: nabycie wiedzy na temat gatunków kawy oraz zasad działania ekspresów
Miejsce
Sala szkoleniowa w Poznaniu spełniająca następujące wymagania:
1) Szkolenie powinno odbywać się w specjalnie przygotowanym do tego pomieszczeniu. Pomieszczenie powinno być zamykane, aby szkolenia nie zakłócały osoby trzecie, ważne jest aby ekspres był na stałe podłączony do sieci wodnej oraz kanalizacji, konieczne jest aby pomieszczenie było wyposażone w zlewozmywak.
2) Wyposażenie:
a) szkolenie powinno odbywać się z wykorzystaniem profesjonalnego, gastronomicznego ekspresu do kawy o następującej charakterystyce:
urządzenie powinno posiadać dwie grupy (parzelniki)
urządzenie powinno posiadać co najmniej jedną dyszę z parą (do spieniania mleka)
urządzenie powinno zaparzać kawę pod ciśnieniem 8-9 bar
powinno mieć bojler o pojemności min. 10 litrów
powinno być na stałe podłączone do sieci wodnej oraz do kanalizacji
powinno być zasilane wodą filtrowaną
powinno być wyposażone w osobne dla każdego parzalnika (grupy) panele służące do programowania ilości wody wydawanej przez urządzenie do zaparzania kawy
powinno posiadać dwa manometry wskazujące ciśnienie wody w bojlerze oraz ciśnienie wytwarzane przez pompę ekspresu w trakcie zaparzania kawy
b) miejsce prowadzenia szkolenia powinno być wyposażone w dwa młynki, dwóch typów: młynek z klasycznym dozownikiem tzw. karuzelowym oraz młynek do kawy z tzw. bezpośrednim namielaniem;
c) stanowisko powinno być wyposażone we wszelkie akcesoria oraz surowce tzn. tamper, dzbanki do spieniania mleka, pędzel do czyszczenia kolby, filiżanki wraz ze spodkami, kawę, mleko, sosy czekoladowe do dekorowania kawy, syropy do kawy, cukier, cynamon, wykałaczki, itp.
Termin
luty 2017 r. - 16 h. Szczegółowe terminy zostaną ustalone przez Spółdzielnię Socjalną w porozumieniu z Wykonawcą.
ETAP 2
Szkolenie praktyczne
Cel: Nabycie umiejętności sporządzania i dekorowania różnych rodzajów kaw
Miejsce: sala szkoleniowa i wyposażenie tak jak przy etapie 1
Termin
luty/marzec 2017 r. - 24 h. Szczegółowe terminy zostaną ustalone przez Spółdzielnię Socjalną w porozumieniu z Wykonawcą.
ETAP 3
Szkolenie praktyczne
Cel: Utrwalenie i udoskonalenie nabytych umiejętności w docelowych warunkach pracy
Miejsce
Etap 3 realizowany jest w lokalu spółdzielni (Poznań, os. Armii Krajowej 101). Ma na celu udoskonalenie nabytych w trakcie szkolenia w sali szkoleniowej umiejętności w docelowych warunkach pracy, z wykorzystaniem zainstalowanego w lokalu sprzętu.
Termin
Po uruchomieniu działalności lokalu, planowanym na początek lutego 2017r. Planowane zapotrzebowanie – 8h. Szczegółowe terminy zostaną ustalone przez Spółdzielnię Socjalną w porozumieniu z Wykonawcą.
ETAP 4
Follow up
Cel: Podniesienie nabytych kwalifikacji i nabycie umiejętności rozwiązywania sytuacji problemowych
Miejsce
Etap 4 realizowany jest w lokalu spółdzielni (Poznań, os. Armii Krajowej 101). Po kilku dniach/tygodniach funkcjonowania lokalu personel obsługujący spotka się z wieloma rzeczywistymi sytuacjami, wymaganiami, zapytaniami, sugestiami i potrzebami klientów. Etap IV niezbędny jest do podniesienia poziomu nabytych kwalifikacji w tym zwłaszcza nabycia umiejętności rozwiązywania sytuacji problematycznych związanych z wykonywaną pracą.
Termin
Po uruchomieniu działalności lokalu (w zależności od realnego zapotrzebowania kilka/kilkanaście dni po otwarciu). Planowane zapotrzebowanie – 8h. Szczegółowe terminy zostaną ustalone przez Spółdzielnię Socjalną w porozumieniu z Wykonawcą.
Egzamin i certyfikat
1) Wykonawca po zakończeniu kursu przeprowadzi egzamin końcowy.
2) W przypadku uzyskania negatywnego wyniku z egzaminu Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia każdemu uczestnikowi kursu, który uzyskał wynik negatywny, egzaminu poprawkowego.
3) Na zakończenie kursu Wykonawca przygotuje i wyda certyfikat każdemu uczestnikowi, który zda pozytywnie egzamin.
Kategoria ogłoszenia
Usługi
Podkategoria ogłoszenia
Usługi szkoleniowe
Miejsce realizacji zamówienia
Województwo:
wielkopolskie
Powiat:
Poznań
Miejscowość:
Poznań
Cel zamówienia
Celem jest wybór wykonawcy kursu/szkolenia na baristę, dzięki któremu 4 pracowników spółdzielni socjalnej podniesie kompetencje zawodowe.
Przedmiot zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest wybór realizatora kursu/szkolenia na baristę, który przeprowadzi kurs/szkolenie dla 4 osób (pracowników spółdzielni socjalnej) na profesjonalnym, gastronomicznym ekspresie do kawy.
Zamawiający posiada środki na wsparcie finansowe spółdzielni socjalnych w postaci kursów/szkoleń zawodowych dla ich pracowników. Zamawiający zawrze z Wykonawcą trójstronną umowę na realizację kursu/szkolenia, gdzie stroną oprócz Zamawiającego i Wykonawcy stroną będzie Spółdzielnia Socjalna, która kieruje swoich pracowników na kurs/szkolenie.
Szczegóły w załacznikach
Kod CPV
80500000-9
Nazwa kodu CPV
Usługi szkoleniowe
Harmonogram realizacji zamówienia
Czas trwania zamówienia: od dnia zawarcia umowy do końca kursu/szkolenia, jednak nie dłużej niż do
2017-04-30
ETAP 1
Szkolenie teoretyczne
Cel: nabycie wiedzy na temat gatunków kawy oraz zasad działania ekspresów
1) Wstęp teoretyczny
a) historia i pochodzenie kawy
b) podstawowe gatunki kawy i ich charakterystyka
c) zasada 4M
d) podstawy teoretyczne zaparzania kawy
2) Budowa ekspresu
a) parzelniki
b) dysze para/wrzątek
c) bojler
d) pompa
e) ciśnienie
3) Rodzaje ekspresów stosowanych w gastronomii
a) przelewowe
b) ciśnieniowe kolbowe i automatyczne
4) Kolby
a) rodzaje
b) zastosowanie
5) Filtr do wody
a) zastosowanie, budowa
b) eksploatacja
6) Młynek
a) rodzaje
b) budowa
c) charakterystyka pracy
d) regulacja dozowania oraz grubości mielenia
7) Akcesoria i ich zastosowanie
a) tamper
b) dzbanek do spieniania mleka
c) guma
d) szczotka
e) pędzel
f) kaseta na fusy
8) Higiena pracy
a) pędzel
b) szczotka do czyszczenia parzelnika
c) szmatki, gąbki
Miejsce
Sala szkoleniowa w Poznaniu spełniająca następujące wymagania:
1) Szkolenie powinno odbywać się w specjalnie przygotowanym do tego pomieszczeniu. Pomieszczenie powinno być zamykane, aby szkolenia nie zakłócały osoby trzecie, ważne jest aby ekspres był na stałe podłączony do sieci wodnej oraz kanalizacji, konieczne jest aby pomieszczenie było wyposażone w zlewozmywak.
2) Wyposażenie:
a) szkolenie powinno odbywać się z wykorzystaniem profesjonalnego, gastronomicznego ekspresu do kawy o następującej charakterystyce:
urządzenie powinno posiadać dwie grupy (parzelniki)
urządzenie powinno posiadać co najmniej jedną dyszę z parą (do spieniania mleka)
urządzenie powinno zaparzać kawę pod ciśnieniem 8-9 bar
powinno mieć bojler o pojemności min. 10 litrów
powinno być na stałe podłączone do sieci wodnej oraz do kanalizacji
powinno być zasilane wodą filtrowaną
powinno być wyposażone w osobne dla każdego parzalnika (grupy) panele służące do programowania ilości wody wydawanej przez urządzenie do zaparzania kawy
powinno posiadać dwa manometry wskazujące ciśnienie wody w bojlerze oraz ciśnienie wytwarzane przez pompę ekspresu w trakcie zaparzania kawy
b) miejsce prowadzenia szkolenia powinno być wyposażone w dwa młynki, dwóch typów: młynek z klasycznym dozownikiem tzw. karuzelowym oraz młynek do kawy z tzw. bezpośrednim namielaniem;
c) stanowisko powinno być wyposażone we wszelkie akcesoria oraz surowce tzn. tamper, dzbanki do spieniania mleka, pędzel do czyszczenia kolby, filiżanki wraz ze spodkami, kawę, mleko, sosy czekoladowe do dekorowania kawy, syropy do kawy, cukier, cynamon, wykałaczki, itp.
Termin
luty 2017 r. - 16 h. Szczegółowe terminy zostaną ustalone przez Spółdzielnię Socjalną w porozumieniu z Wykonawcą.
ETAP 2
Szkolenie praktyczne
Cel: Nabycie umiejętności sporządzania i dekorowania różnych rodzajów kaw
1) Przygotowanie do pracy
a) uruchomienie ekspresu
b) rozgrzanie parzelników i kolb
c) przygotowanie filiżanek
2) Dozowanie kawy
a) ustawienie młynka
b) grubość mielenia
c) gramatura wydawanych porcji kawy
3) Zaparzanie kawy espresso
a) dozowanie
b) tamping
c) czas zaparzania
d) gramatura naparu
4) Zaparzanie kawy americano
5) Podanie kawy (spodek, łyżeczka, cukier, woda)
6) Spienianie mleka
a) higiena
b) temperatura
c) ilość mleka
d) sposób napowietrzenia
7) Zaparzanie kawy cappuccino
8) Zaparzanie kawy latte macchiato
9) Zaparzanie kawy macchiato
10) Podstawowe wzory latte art
a) serce
b) rozeta
11) Codzienna konserwacja ekspresu
a) środki czyszczące
b) parzelniki
c) kolby
d) dysze
e) skapka
f) obudowa ekspresu
12) Okresowe czynności konserwacyjne
a) drożność dysz do spieniania mleka
b) sprawdzanie ostrości żaren w młynku
Miejsce: sala szkoleniowa i wyposażenie tak jak przy etapie 1
Termin
luty/marzec 2017 r. - 24 h. Szczegółowe terminy zostaną ustalone przez Spółdzielnię Socjalną w porozumieniu z Wykonawcą.
ETAP 3
Szkolenie praktyczne
Cel: Utrwalenie i udoskonalenie nabytych umiejętności w docelowych warunkach pracy
Miejsce
Etap 3 realizowany jest w lokalu spółdzielni (Poznań, os. Armii Krajowej 101). Ma na celu udoskonalenie nabytych w trakcie szkolenia w sali szkoleniowej umiejętności w docelowych warunkach pracy, z wykorzystaniem zainstalowanego w lokalu sprzętu.
Termin
Po uruchomieniu działalności lokalu, planowanym na początek lutego 2017r. Planowane zapotrzebowanie – 8h. Szczegółowe terminy zostaną ustalone przez Spółdzielnię Socjalną w porozumieniu z Wykonawcą.
ETAP 4
Follow up
Cel: Podniesienie nabytych kwalifikacji i nabycie umiejętności rozwiązywania sytuacji problemowych
Miejsce
Etap 4 realizowany jest w lokalu spółdzielni (Poznań, os. Armii Krajowej 101). Po kilku dniach/tygodniach funkcjonowania lokalu personel obsługujący spotka się z wieloma rzeczywistymi sytuacjami, wymaganiami, zapytaniami, sugestiami i potrzebami klientów. Etap IV niezbędny jest do podniesienia poziomu nabytych kwalifikacji w tym zwłaszcza nabycia umiejętności rozwiązywania sytuacji problematycznych związanych z wykonywaną pracą.
Termin
Po uruchomieniu działalności lokalu (w zależności od realnego zapotrzebowania kilka/kilkanaście dni po otwarciu). Planowane zapotrzebowanie – 8h. Szczegółowe terminy zostaną ustalone przez Spółdzielnię Socjalną w porozumieniu z Wykonawcą.
Załączniki
Pytania i wyjaśnienia
Brak pytań i wyjaśnień
Kryteria oceny i opis sposobu przyznawania punktacji
1) Wykonawca ubiegający się o zamówienie musi:
• posiadać uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień;
• posiadać niezbędną wiedzę i doświadczenie, a w szczególności powinien:
w okresie ostatnich 3 lat przed złożeniem oferty przeprowadzić minimum 4 kursy/szkolenia w zakresie objętym przedmiotem zamówienia
lub dysponować osobami zdolnymi do wykonania zamówienia, które spełniają powyższe wymagania i przeprowadzą szkolenie;
• posiadać potencjał techniczny;
• znajdować się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie Zamówienia;
• nie być objętym postępowaniem upadłościowym i likwidacyjnym.
2) Ocena spełniania przedstawionych powyżej warunków zostanie dokonana wg formuły: „spełnia – nie spełnia” na podstawie złożonych przez Wykonawcę dokumentów i oświadczeń.
3) Wykonawca, który nie spełni określonego powyżej warunku zostanie odrzucony z udziału w postępowaniu.
Zamawiający oceni i porówna jedynie te oferty, które nie zostaną odrzucone przez Zamawiającego.
Oferty zostaną ocenione przez Zamawiającego w oparciu o następujące kryteria i ich znaczenie:
Kryterium Znaczenie procentowe kryterium Maksymalna liczba punktów,
jakie może otrzymać oferta za dane kryterium
Cena brutto * 60% 60 pkt
Doświadczenie 40% 40 pkt
*Cena brutto to cena jaką Zamawiający będzie zobowiązany ponieść w związku z realizacją niniejszego zamówienia.
Cena
Punkty za kryterium „cena” zostaną obliczone wg następującego wzoru: liczba punktów = (Cmin/Cof) x 60 punktów, gdzie Cmin – najniższa cena spośród ofert, a Cof – cena podana w ofercie.
Doświadczenie
Punkty za kryterium „doświadczenie” zostaną obliczone na podstawie liczby kursów/szkoleń zrealizowanych w okresie ostatnich 3 lat powyżej wymaganego minimum (4 kursy/szkolenia) w zakresie objętym przedmiotem zamówienia, w następujący sposób:
a) zrealizowane 4 kursy/szkolenia – 0 pkt.
b) zrealizowane od 5 do 9 kursów/szkoleń – 10 pkt.
c) zrealizowane od 10 do14 kursów/szkoleń – 20 pkt.
d) zrealizowane od 15 do 19 kursów/szkoleń – 30 pkt.
e) zrealizowane 20 i więcej kursów/szkoleń – 40 pkt.
Nazwa
FUNDACJA POMOCY WZAJEMNEJ BARKA
Adres
61-003 Poznań
wielkopolskie
, Poznań
Numer telefonu
695338999
Fax
616682416
NIP
7821146599
Tytuł projektu
Wielkopolskie Centrum Ekonomii Solidarnej
Numer projektu
RPWP.07.03.02-30-0001/15-00
Rozstrzygnięte
Nazwa i adres, data wpłynięcia oferty oraz jej cena
Uno Espresso s.c. E. Odija, L.Odija
ul. Prusa 4/2
60-819 Poznań
03.02.2017
4500 zł brutto