Strona główna
Logo unii europejskiej

Nabór ofert na wykonanie usług badawczych: opracowanie rozwiązań procesowych produkcji przetworów oraz metod oceny wybranych charakterystyk wartości odżywczych w projekcie pod roboczym tytułem „Poprawa tekstury i walorów odżywczych oraz smakowych sosów warzywnych i przetworów owocowych marki Łowicz” (zapytanie ofertowe nr 2/POIR/2018)

Data publikacji: 21.05.2018

Informacje o ogłoszeniu

Termin składania ofert

do dnia 28-05-2018

Numer ogłoszenia

4411

Status ogłoszenia

Zakończone

Treść ogłoszenia została zmieniona

Dnia 25.05.2018 wprowadzono zmianę w treści zapytania ofertowego:

POLE: Lista dokumentów/oświadczeń wymaganych od Wykonawcy

BYŁO:
1. Oferta przygotowana na formularzu stanowiącym Załącznik nr 2 do Zapytania Ofertowego.
2. Dokumenty potwierdzające spełnienie warunku udziału w postępowaniu tj. wiedzę i doświadczenie Oferenta
3. Oświadczenie o braku powiązań osobowych/ kapitałowych z Zamawiającym – Załącznik nr 3 do Zapytania Ofertowego.
4. Klauzula informacyjna dotycząca danych osobowych – Załącznik nr 4 do Zapytania Ofertowego.

JEST:
1. Oferta przygotowana na formularzu stanowiącym Załącznik nr 2 do Zapytania Ofertowego.
2. Dokumenty potwierdzające spełnienie warunku udziału w postępowaniu tj. wiedzę i doświadczenie Oferenta
3. Oświadczenie o braku powiązań osobowych/ kapitałowych z Zamawiającym – Załącznik nr 3 do Zapytania Ofertowego.

Zmiana jest spowodowana omyłką w treści zapytania - załączanie takiego dokumentu (Klauzula informacyjna dotycząca danych osobowych) nie jest wymagane i nie ma wpływu na proces oraz wynik przeprowadzanego postępowania, stąd termin postępowania nie zostaje wydłużony.

Zmiana dotyczy także załącznika nr 2 - Formularz oferty, gdzie w/w załącznik został wyszczególniony - nie ma obowiązku załączania załącznika nr 4.

Miejsce i sposób składania ofert

1. Oferty wraz z załącznikami można składać:
a) pocztą lub osobiście na adres:
ZPOW Agros Nova Sp. z o.o. Sp. k.
ul. gen. Władysława Sikorskiego 5
99-400 Łowicz
b) lub w wersji elektronicznej za pośrednictwem poczty e-mail na adres: Anna.Kasperowicz@agrosnova.pl
2. Liczy się data wpłynięcia oferty do Zamawiającego.
3. Oferty złożone po wskazanym terminie nie będą rozpatrywane.
4. Koperta/opakowanie zawierające ofertę winna być zaadresowane na Zamawiającego, tj. pod adres:
ZPOW Agros Nova Sp. z o.o. Sp. k.
ul. gen. Władysława Sikorskiego 5
99-400 Łowicz
oraz posiadać oznaczenie:
„Oferta w odpowiedzi na Zapytanie Ofertowe nr 2/POIR/2018 z dnia 21.05.2018r.”
5. Oferta powinna być przygotowana wg wytycznych i informacji określonych w załączniku nr 1 do Zapytania ofertowego „Sposób przygotowania i oceny oferty”.

Adres e-mail, na który należy wysłać ofertę

Anna.Kasperowicz@agrosnova.pl

Osoba do kontaktu w sprawie ogłoszenia

Anna Kasperowicz

Nr telefonu osoby upoważnionej do kontaktu w sprawie ogłoszenia

+48 604 290 380

Skrócony opis przedmiotu zamówienia

ZPOW Agros Nova Sp. z o.o. Sp. k. jako podmiot realizujący projekt pod roboczym tytułem „Poprawa tekstury i walorów odżywczych oraz smakowych sosów warzywnych i przetworów owocowych marki Łowicz”, który będzie ubiegał się o dofinansowanie w ramach Konkursu 2/1.1.1/2018 „Szybka ścieżka” dla dużych przedsiębiorstw i konsorcjów (Poddziałanie 1.1.1: Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa, Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój na lata 2014-2020) ZPOW Agros Nova Sp. z o.o. Sp. k. ogłasza nabór ofert na wykonanie usług badawczych: opracowanie rozwiązań procesowych produkcji przetworów oraz metod oceny wybranych charakterystyk wartości odżywczych do realizacji zadań w wyżej wymienionym projekcie.

Kategoria ogłoszenia

Usługi

Podkategoria ogłoszenia

Usługi badawcze

Miejsce realizacji zamówienia

Województwo: łódzkie Powiat: łowicki Miejscowość: Łowicz

Opis przedmiotu zamówienia

Cel zamówienia

1. Celem postępowania jest wybór Wykonawcy na wykonanie usług badawczych: opracowanie rozwiązań procesowych produkcji przetworów oraz metod oceny wybranych charakterystyk wartości odżywczych w projekcie pod roboczym tytułem „Poprawa tekstury i walorów odżywczych oraz smakowych sosów warzywnych i przetworów owocowych marki Łowicz”
2. Niniejsze postępowanie o udzielenie zamówienia prowadzone jest zgodnie z zasadą konkurencyjności, określoną w Wytycznych Ministra Rozwoju obowiązujących od dnia 23 sierpnia 2017 r. w zakresie kwalifikowalności wydatków w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Europejskiego Funduszu Społecznego oraz Funduszu Spójności na lata 2014-2020, zwanymi dalej: „Wytycznymi Ministra Rozwoju”.
3. W zakresie nieuregulowanym w niniejszym Zapytaniu ofertowym stosuje się przepisy prawa polskiego, w szczególności Kodeksu cywilnego, jak też Wytyczne Ministra Rozwoju z dnia 23 sierpnia 2017 r. w zakresie kwalifikowalności wydatków w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Europejskiego Funduszu Społecznego oraz Funduszu Spójności na lata 2014-2020.

Przedmiot zamówienia

Przedmiotem zamówienia jest wybór Wykonawcy na wykonanie usług badawczych: opracowanie rozwiązań procesowych produkcji przetworów oraz metod oceny wybranych charakterystyk wartości odżywczych do realizacji zadań w wyżej wymienionym projekcie.
Zakres czynności po stronie Wykonawcy planowanych do realizacji podczas projektu:
1. opracowanie optymalnych warunków modyfikacji z transglutaminazą składników bogatych w błonnik i białko (siemię lniane, topinambur itp.) oraz kolejności modyfikacji z transglutaminazą TGA surowców warzywnych, owocowych i dodatków bogatych w błonnik i białko).
2. opracowanie metody sensorycznej oceny profilowej tekstury (szczególnie w fazie mastyfikacji) przetworów poddanych modyfikacji białek, dostosowanie analizy do wymagań normatywnych i literaturowych
3. opracowanie metody pomiaru wartości odżywczej z uwzględnieniem tworzenia peptydów glutamina – lizyna
4. opracowanie metod analitycznych oznaczania błonnika w matrycach po sieciowaniu białek
5. opracowanie optymalnej metody modyfikacji białek roślinnych (izolaty białkowe trzech typów) z uwzględnieniem stężenia transglutaminazy
6. opracowanie metod oznaczania właściwości przeciwutleniających w matrycach po sieciowaniu transglutaminazą
7. opracowanie operacji jednostkowych przetwarzania surowców oraz ich weryfikacja z puntu widzenia efektywności sieciowania białek i wartości odżywczej
8. opracowanie i weryfikacja procesów technologicznych przetwórstwa produktów owocowych i warzywnych w celu zapewnienia jakości zdrowotnej finalnych przetworów

Dla każdego z poszczególnych zakresów wymaga się w terminie do 2 miesięcy po ukończeniu prac, przedstawienia zwartego sprawozdania merytorycznego obejmującego: opracowanie literaturowe, metodyczne, nadzór nad realizacją, analizę wyników (w tym odnoszącą się do znanego stanu techniki - ocena zdolności patentowej), wnioski. Zamawiający zapewni niezbędną pomoc techniczną w zakresie poszczególnych opracowań.

Oferent, którego oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą zostanie zaproszony do podpisania warunkowej umowy o współpracy / umowy o dzieło na realizację przedmiotu zamówienia. Warunkiem wejścia w życie w/w umowy jest uzyskanie dofinansowania dla projektu pod roboczym tytułem „Poprawa tekstury i walorów odżywczych oraz smakowych sosów warzywnych i przetworów owocowych marki Łowicz” w ramach Konkursu 2/1.1.1/2018 „Szybka ścieżka” dla dużych przedsiębiorstw i konsorcjów (Poddziałanie 1.1.1: Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa, Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój na lata 2014-2020).

Kod CPV

73000000-2

Nazwa kodu CPV

Usługi badawcze i eksperymentalno-rozwojowe oraz pokrewne usługi doradcze

Harmonogram realizacji zamówienia

Dla poszczególnych zakresów prac (1-8):
1. 01.01.19 - 31.03.20
2. 01.01.19 - 31.12.19
3. 01.01.19 - 30.11.19
4. 01.03.19 - 30.09.19
5. 01.06.19 - 31.08.20
6. 01.07.19 - 31.03.20
7. 01.02.20 - 31.01.21
8. 01.03.21 - 30.04.22

Załączniki

Pytania i wyjaśnienia

Brak pytań i wyjaśnień

Wiedza i doświadczenie

O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy spełniający poniższe wymagania:

1) Wykonawca musi wykazać, że posiada doświadczenie naukowe w udziale i/lub kierowaniu co najmniej 5 projektami celowymi lub badawczo-rozwojowymi wymagającymi wdrożenia, tym przynajmniej 1 projekcie związanym z produktami żelowymi lub sosami.

W celu oceny spełnienia ww. warunku do Formularza oferty należy załączyć wykaz projektów, w których Wykonawca brał udział, pełnioną w nich funkcję oraz lata, w których projekt/y były realizowane.

2) Wykonawca musi wykazać, że jest współtwórcą co najmniej 1 opatentowanego wynalazku z zakresu technologii procesowych przetwarzania i izolacji i białek, peptydów

W celu oceny spełnienia ww. warunku do Formularza oferty należy załączyć wykaz zgłoszeń.

Warunki zmiany umowy

Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany umowy zawartej z wybranym w toku postępowania Oferentem, w przypadku wystąpienia co najmniej jednej z okoliczności wymienionych poniżej, z uwzględnieniem podawanych warunków ich wprowadzenia:
1. Termin, zakres realizacji zamówienia lub miesięczne zaangażowanie Wykonawcy (liczba godzin) może ulec zmianie w następujących sytuacjach:
a) W przypadku wystąpienia okoliczności niezależnych od Wykonawcy, na jego uzasadniony wniosek, pod warunkiem, że zmiana ta wynika z okoliczności, których Wykonawca nie mógł przewidzieć na etapie składania oferty i nie jest przez niego zawiniona;
b) W przypadku wystąpienia okoliczności niezależnych od Zamawiającego, na jego uzasadniony wniosek, pod warunkiem, że zmiana terminu realizacji zamówienia wynika z okoliczności, których Zamawiający nie mógł przewidzieć na etapie prowadzenia postępowania i nie jest przez niego zawiniona;
c) Zawieszenia badań przez Zamawiającego z powodu wystąpienia przyczyn technicznych lub organizacyjnych uniemożliwiających kontynuowanie wykonywania przedmiotu umowy, o czas zawieszenia. O zawieszeniu badań Zamawiający powiadomi Wykonawcę wskazując przyczynę zawieszenia.
d) Konieczności wprowadzenia zmian w przedmiocie umowy na skutek okoliczności, których Zamawiający nie mógł obiektywnie przewidzieć w chwili zawarcia umowy o czas niezbędny do wprowadzenia tych zmian.
2. Wynagrodzenie Wykonawcy określone w umowie może ulec zmianom w następujących przypadkach:
a) Rezygnacja z części zadań, których wykonanie nie będzie konieczne lub będzie bezcelowe, w przypadku okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy – o wartość niewykonanych zadań;
b) Skrócenia lub wydłużenia terminu realizacji przedmiotu zamówienia lub zawieszeniu badań w przypadkach określonych w polu „Warunki zmiany umowy” pkt. 1.
3. Zamawiający zastrzega sobie również możliwość zmiany w przypadku:
a) zmiany w obowiązujących przepisach prawa, mającej wpływ na przedmiot i warunki umowy oraz zmiana sytuacji prawnej lub faktycznej Wykonawcy i/lub Zamawiającego skutkująca niemożliwością realizacji przedmiotu umowy;
b) powstania nadzwyczajnych okoliczności, będących „siłą wyższą” skutkujących niemożliwością realizacji przedmiotu umowy lub grożących rażącą stratą, których Strony nie przewidziały przy zawarciu umowy – jako siłę wyższą rozumie się wydarzenia i okoliczności nadzwyczajne, nieprzewidywalne, niezależne od woli którejkolwiek ze Stron umowy;
c) powstania nadzwyczajnych okoliczności niebędących „siłą wyższą”, grożących rażącą stratą, których Strony nie przewidziały przy zawarciu umowy;
d) W przypadku otrzymania decyzji od Instytucji Zarządzającej realizowanym projektem zawierającej zmiany zakresu zadań, terminów realizacji czy też ustalającej dodatkowe postanowienia, do których Zamawiający zostanie zobowiązany.

Warunki zmian:
1. Inicjowanie zmian – na wniosek Zamawiającego i/lub Wykonawcy.
2. Uzasadnienie zmian – prawidłowa realizacja przedmiotu umowy, obniżenie kosztów.
3. Forma zmian – aneks do umowy z Wykonawcą w formie pisemnej pod rygorem nieważności.

Lista dokumentów/oświadczeń wymaganych od Wykonawcy

1. Oferta przygotowana na formularzu stanowiącym Załącznik nr 2 do Zapytania Ofertowego.
2. Dokumenty potwierdzające spełnienie warunku udziału w postępowaniu tj. wiedzę i doświadczenie Oferenta
3. Oświadczenie o braku powiązań osobowych/ kapitałowych z Zamawiającym – Załącznik nr 3 do Zapytania Ofertowego.
4. Klauzula informacyjna dotycząca danych osobowych – Załącznik nr 4 do Zapytania Ofertowego.

Ocena oferty

Kryteria oceny i opis sposobu przyznawania punktacji

1. Ocena odnosząca się do przedmiotu zamówienia zostanie dokonana w systemie punktowym z wagami w oparciu o następujące kryteria punktowane:

a) Kryterium cena brutto przedmiotu zamówienia (KC) – waga 100%
Oferent określa cenę brutto – stawkę, która obejmować będzie wykonanie wszystkich przedmiotów zamówienia opisanego w Zapytaniu Ofertowym. Przedstawiona w ofercie cena będzie ceną kompletną, jednoznaczną i ostateczną, uwzględniającą wszystkie koszty i składniki związane z wykonaniem zamówienia.
Wysokość stawki brutto za wykonanie usług powinna być wyrażona w złotych polskich (PLN) z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku. Jeśli Oferent określi cenę w walucie innej niż PLN, Zamawiający przeliczy ją na PLN po średnim kursie NBP (tabela A) z dnia ogłoszenia zapytania.

Liczba punktów w kryterium „cena brutto przedmiotu zamówienia” będzie przyznawana według poniższego wzoru:

(cena brutto najtańszej spośród złożonych ofert / cena brutto rozpatrywanej oferty) x 100 x 100% (waga kryterium) = liczba punktów oferty rozpatrywanej (KC)

2. Maksymalna możliwa do uzyskania liczba punktów wynosi 100. Ostateczna punktacja danej oferty będzie stanowić sumę punktów uzyskanych przez daną ofertę we wskazanym kryterium. Wartość uzyskanych punktów ofert określona zostanie wg wzoru:
Wartość punktowa oferty = (KC)
3. W ofercie należy odnieść się do wszystkich kryteriów wyboru oferty. W przypadku, gdy Oferent pominie, jedno lub więcej kryteriów w ocenie zostanie przyznanych mu 0 pkt. w danym kryterium.
4. Punktacja będzie zaokrąglana w górę, do dwóch miejsc po przecinku.
5. Za najkorzystniejszą ofertę zostanie uznana oferta, która jest poprawna formalnie, spełniła wszystkie warunki udziału w postępowaniu, nie podlega wykluczeniu oraz w toku oceny uzyska największą liczbę punktów.
6. Zamawiający, po dokonaniu oceny otrzymanych ofert, dokona wyboru najkorzystniejszej oferty/ofert, co zostanie udokumentowane protokołem postępowania o udzielenie zamówienia.

Wykluczenia

Z udziału w postępowaniu wykluczone są podmioty powiązane osobowo i kapitałowo z zamawiającym. Przez powiązania kapitałowe lub osobowe rozumie się wzajemne powiązania między Zamawiającym lub osobami upoważnionymi do zaciągania zobowiązań w imieniu Zamawiającego lub osobami wykonującymi w imieniu Zamawiającego czynności związane z przygotowaniem i przeprowadzaniem procedury wyboru Wykonawcy, a Wykonawcą, polegające w szczególności na:
1) uczestniczeniu w spółce jako wspólnik spółki cywilnej lub spółki osobowej,
2) posiadaniu co najmniej 10 % udziałów lub akcji,
3) pełnieniu funkcji członka organu nadzorczego lub zarządzającego, prokurenta, pełnomocnika,
4) pozostawaniu w takim stosunku prawnym lub faktycznym, który może budzić uzasadnione wątpliwości, co do bezstronności w wyborze wykonawcy, w szczególności pozostawanie w związku małżeńskim, w stosunku pokrewieństwa lub powinowactwa w linii prostej, pokrewieństwa lub powinowactwa w linii bocznej do drugiego stopnia lub w stosunku przysposobienia, opieki lub kurateli.

Oferent jest zobowiązany do podpisania Oświadczenia o braku powiązań osobowych/kapitałowych z Zamawiającym (oświadczenie stanowi załącznik nr 3 do niniejszego zapytania ofertowego).

Zamawiający - Wnioskodawca

Nazwa

ZPOW Agros Nova Sp. z o.o. Sp.k.

Adres

ul. Gen. Wł. Sikorskiego 5

99-400 Łowicz

łódzkie , łowicki

Numer telefonu

46 830 27 03

NIP

1132764189

Numer naboru

POIR.01.01.01-IP.01-00-002/18

Informacja o wybranym wykonawcy

Rozstrzygnięte

Nazwa i adres, data wpłynięcia oferty oraz jej cena

Wiesław Kopeć
Liczba wyświetleń: 634