Termin składania ofert
Numer ogłoszenia
Status ogłoszenia
Zakończone
Miejsce i sposób składania ofert
1. Oferty wraz z załącznikami można składać:
a) pocztą lub osobiście na adres:
ZPOW Agros Nova Sp. z o.o. Sp. k.
ul. gen. Władysława Sikorskiego 5
99-400 Łowicz
b) lub w wersji elektronicznej za pośrednictwem poczty e-mail na adres: Anna.Kasperowicz@agrosnova.pl
2. Liczy się data wpłynięcia oferty do Zamawiającego.
3. Oferty złożone po wskazanym terminie nie będą rozpatrywane.
4. Koperta/opakowanie zawierające ofertę winna być zaadresowane na Zamawiającego, tj. pod adres:
ZPOW Agros Nova Sp. z o.o. Sp. k.
ul. gen. Władysława Sikorskiego 5
99-400 Łowicz
oraz posiadać oznaczenie:
„Oferta w odpowiedzi na Zapytanie Ofertowe nr 4/POIR/2018 z dnia 18.05.2018r.”
5. Oferta powinna być przygotowana wg wytycznych i informacji określonych w załączniku nr 1 do Zapytania ofertowego „Sposób przygotowania i oceny oferty”.
Adres e-mail, na który należy wysłać ofertę
Anna.Kasperowicz@agrosnova.pl
Osoba do kontaktu w sprawie ogłoszenia
Anna Kasperowicz
Nr telefonu osoby upoważnionej do kontaktu w sprawie ogłoszenia
604 290 380
Skrócony opis przedmiotu zamówienia
ZPOW Agros Nova Sp. z o.o. Sp. k. jako podmiot realizujący projekt pod roboczym tytułem „Poprawa tekstury i walorów odżywczych oraz smakowych sosów warzywnych i przetworów owocowych marki Łowicz”, który będzie ubiegał się o dofinansowanie w ramach Konkursu 2/1.1.1/2018 „Szybka ścieżka” dla dużych przedsiębiorstw i konsorcjów (Poddziałanie 1.1.1: Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa, Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój na lata 2014-2020) ZPOW Agros Nova Sp. z o.o. Sp. k. ogłasza nabór ofert na wykonanie usługi: badań analityczno-technologicznych sosów warzywnych i przetworów owocowych w wyżej wymienionym projekcie.
Kategoria ogłoszenia
Usługi
Podkategoria ogłoszenia
Usługi badawcze
Miejsce realizacji zamówienia
Województwo:
łódzkie
Powiat:
łowicki
Miejscowość:
Łowicz
Cel zamówienia
1. Celem postępowania jest wybór Wykonawcy do realizacji zadań w projekcie pod roboczym tytułem „Poprawa tekstury i walorów odżywczych oraz smakowych sosów warzywnych i przetworów owocowych marki Łowicz”
2. Niniejsze postępowanie o udzielenie zamówienia prowadzone jest zgodnie z zasadą konkurencyjności, określoną w Wytycznych Ministra Rozwoju obowiązujących od dnia 23 sierpnia 2017 r. w zakresie kwalifikowalności wydatków w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Europejskiego Funduszu Społecznego oraz Funduszu Spójności na lata 2014-2020, zwanymi dalej: „Wytycznymi Ministra Rozwoju”.
3. W zakresie nieuregulowanym w niniejszym Zapytaniu ofertowym stosuje się przepisy prawa polskiego, w szczególności Kodeksu cywilnego, jak też Wytyczne Ministra Rozwoju z dnia 23 sierpnia 2017 r. w zakresie kwalifikowalności wydatków w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Europejskiego Funduszu Społecznego oraz Funduszu Spójności na lata 2014-2020.
Przedmiot zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest wybór Wykonawcy, który wykona zlecone badania analityczne na potrzeby projektu pod roboczym tytułem „Poprawa tekstury i walorów odżywczych oraz smakowych sosów warzywnych i przetworów owocowych marki Łowicz”
Zakres czynności po stronie Wykonawcy planowanych do realizacji podczas badań przemysłowych projektu:
1. Przeprowadzenie następujących badań analityczno-technologicznych:
a. Analiza składu związków polifenolowych (250 prób), glikozydów (75 prób) i dipeptydów (40 prób) metodą HPLC/MS
b. Badanie właściwości reologicznych metodą dynamiczną, oscylacyjną (2000 prób)
c. Analiza aminokwasów metodą GC (250 prób)
d. Analiza cech produktów prebiotycznych z wykorzystaniem zwierząt (analiza 4 produktów lub preparatów)
2. Opracowanie metodologii oraz całkowitego cyklu przygotowania analitycznego próbek (m.in. rozdział, zagęszczanie, ekstrakcja, itp.) w stosunku do wszystkich analiz.
3. Opracowanie sprawozdań rocznych i końcowych obejmujących również dyskusję literaturową, opracowanie statystyczne i bibliograficzne, w każdym z wymaganych zakresów współpracy
Oferent, którego oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą zostanie zaproszony do podpisania warunkowej umowy o współpracy na realizację przedmiotu zamówienia. Warunkiem wejścia w życie w/w umowy jest uzyskanie dofinansowania dla projektu pod roboczym tytułem „Poprawa struktury i walorów odżywczych oraz smakowych sosów i przetworów owocowych Łowicz” w ramach Konkursu 2/1.1.1/2018 „Szybka ścieżka” dla dużych przedsiębiorstw i konsorcjów (Poddziałanie 1.1.1: Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa, Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój na lata 2014-2020).
Kod CPV
73000000-2
Nazwa kodu CPV
Usługi badawcze i eksperymentalno-rozwojowe oraz pokrewne usługi doradcze
Harmonogram realizacji zamówienia
Od 01.01.2019 do 31.10.2021 – 46 miesięcy
Załączniki
Pytania i wyjaśnienia
Brak pytań i wyjaśnień
Wiedza i doświadczenie
O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy spełniający poniższe wymagania:
1) Wykonawca musi wykazać, że kluczowi członkowie zespołu posiadają doświadczenie naukowe w udziale i/lub kierowaniu co najmniej 4 projektami badawczo-rozwojowymi w okresie ostatnich 3 lat (tj. w latach 2014 – 2018), zakończonych sukcesem, w tym przynajmniej 2 projektach związanych z przetwórstwem owoców i warzyw
W celu oceny spełnienia ww. warunku do Formularza oferty należy załączyć wykaz projektów, w których Wykonawca brał udział, pełnioną w nich funkcję oraz lata, w których projekt/y były realizowane.
2) Wykonawca musi wykazać, że w okresie 2014 – 2018 opublikował (członkowie kluczowego zespołu badawczego) co najmniej 10 publikacji naukowych z zakresu wykorzystania technik chromatografii w analizie żywności, analizy zawartości i aktywności związków polifenolowych w surowcach i produktach roślinnych, analizy cech mechanicznych produktów spożywczych, analizy białek i aminokwasów
W celu oceny spełnienia ww. warunku do Formularza oferty należy załączyć wykaz publikacji.
3) Wykonawca musi wykazać, że zespół kluczowy (poza doktorantami i pracownikami technicznymi) będzie się składał z co najmniej 4 osób ze stopniem doktora, tym specjaliści z zakresu technologii żywności (co najmniej 2 osoby) oraz z zakresu fizjologii i żywienia zwierząt (co najmniej 1 osoba).
W celu oceny spełnienia ww. warunku do Formularza oferty należy załączyć wykaz pracowników wraz z ich stopniem naukowym.
Potencjał techniczny
O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy dysponujący odpowiednim potencjałem technicznym, tj. co najmniej aparaturą:
1) Chromatograf cieczowy z detektorem spektrometrii mas LC-MS
2) Chromatograf gazowy
3) Analizator termomechaniczny do analiz metodą dynamiczną -oscylacyjny
4) Wyposażenie do prowadzenia doświadczeń ze zwierzętami
W celu oceny spełnienia ww. warunku do Formularza oferty należy załączyć wykaz posiadanej aparatury (urządzenia wymienione powyżej).
Warunki zmiany umowy
Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany umowy zawartej z wybranym w toku postępowania Oferentem, w przypadku wystąpienia co najmniej jednej z okoliczności wymienionych poniżej, z uwzględnieniem podawanych warunków ich wprowadzenia:
1. Termin, zakres realizacji zamówienia lub miesięczne zaangażowanie Wykonawcy (liczba godzin) może ulec zmianie w następujących sytuacjach:
a) W przypadku wystąpienia okoliczności niezależnych od Wykonawcy, na jego uzasadniony wniosek, pod warunkiem, że zmiana ta wynika z okoliczności, których Wykonawca nie mógł przewidzieć na etapie składania oferty i nie jest przez niego zawiniona;
b) W przypadku wystąpienia okoliczności niezależnych od Zamawiającego, na jego uzasadniony wniosek, pod warunkiem, że zmiana terminu realizacji zamówienia wynika z okoliczności, których Zamawiający nie mógł przewidzieć na etapie prowadzenia postępowania i nie jest przez niego zawiniona;
c) Zawieszenia badań przez Zamawiającego z powodu wystąpienia przyczyn technicznych lub organizacyjnych uniemożliwiających kontynuowanie wykonywania przedmiotu umowy, o czas zawieszenia. O zawieszeniu badań Zamawiający powiadomi Wykonawcę wskazując przyczynę zawieszenia.
d) Konieczności wprowadzenia zmian w przedmiocie umowy na skutek okoliczności, których Zamawiający nie mógł obiektywnie przewidzieć w chwili zawarcia umowy o czas niezbędny do wprowadzenia tych zmian.
2. Wynagrodzenie Wykonawcy określone w umowie może ulec zmianom w następujących przypadkach:
a) Rezygnacja z części zadań, których wykonanie nie będzie konieczne lub będzie bezcelowe, w przypadku okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy – o wartość niewykonanych zadań;
b) Skrócenia lub wydłużenia terminu realizacji przedmiotu zamówienia lub zawieszeniu badań w przypadkach określonych w polu „Warunki zmiany umowy” pkt. 1.
3. Zamawiający zastrzega sobie również możliwość zmiany w przypadku:
a) zmiany w obowiązujących przepisach prawa, mającej wpływ na przedmiot i warunki umowy oraz zmiana sytuacji prawnej lub faktycznej Wykonawcy i/lub Zamawiającego skutkująca niemożliwością realizacji przedmiotu umowy;
b) powstania nadzwyczajnych okoliczności, będących „siłą wyższą” skutkujących niemożliwością realizacji przedmiotu umowy lub grożących rażącą stratą, których Strony nie przewidziały przy zawarciu umowy – jako siłę wyższą rozumie się wydarzenia i okoliczności nadzwyczajne, nieprzewidywalne, niezależne od woli którejkolwiek ze Stron umowy;
c) powstania nadzwyczajnych okoliczności niebędących „siłą wyższą”, grożących rażącą stratą, których Strony nie przewidziały przy zawarciu umowy;
d) W przypadku otrzymania decyzji od Instytucji Zarządzającej realizowanym projektem zawierającej zmiany zakresu zadań, terminów realizacji czy też ustalającej dodatkowe postanowienia, do których Zamawiający zostanie zobowiązany.
Warunki zmian:
1. Inicjowanie zmian – na wniosek Zamawiającego i/lub Wykonawcy.
2. Uzasadnienie zmian – prawidłowa realizacja przedmiotu umowy, obniżenie kosztów.
3. Forma zmian – aneks do umowy z Wykonawcą w formie pisemnej pod rygorem nieważności.
Lista dokumentów/oświadczeń wymaganych od Wykonawcy
1. Oferta przygotowana na formularzu stanowiącym Załącznik nr 2 do Zapytania Ofertowego.
2. Dokumenty potwierdzające spełnienie warunku udziału w postępowaniu tj. wiedzę i doświadczenie oraz potencjał techniczny Oferenta
3. Oświadczenie o braku powiązań osobowych/ kapitałowych z Zamawiającym – Załącznik nr 3 do Zapytania Ofertowego.
Kryteria oceny i opis sposobu przyznawania punktacji
1. Ocena odnosząca się do przedmiotu zamówienia zostanie dokonana w systemie punktowym z wagami w oparciu o następujące kryteria punktowane:
a) Kryterium cena netto przedmiotu zamówienia (KC) – waga 100%
Oferent określa cenę netto – stawkę netto, która obejmować będzie wykonanie przedmiotu zamówienia opisanego w Zapytaniu Ofertowym. Przedstawiona w ofercie cena będzie ceną kompletną, jednoznaczną i ostateczną, uwzględniającą wszystkie koszty i składniki związane z wykonaniem zamówienia.
Wysokość stawki netto powinna być wyrażona w złotych polskich (PLN) z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku. Jeśli Oferent określi cenę w walucie innej niż PLN, Zamawiający przeliczy ją na PLN po średnim kursie NBP (tabela A) z dnia ogłoszenia zapytania.
Liczba punktów w kryterium „cena netto przedmiotu zamówienia” będzie przyznawana według poniższego wzoru:
(cena netto najtańszej spośród złożonych ofert / cena netto rozpatrywanej oferty) x 100 x 100% (waga kryterium) = liczba punktów oferty rozpatrywanej (KC)
2. Maksymalna możliwa do uzyskania liczba punktów wynosi 100. Ostateczna punktacja danej oferty będzie stanowić sumę punktów uzyskanych przez daną ofertę we wskazanym kryterium. Wartość uzyskanych punktów ofert określona zostanie wg wzoru:
Wartość punktowa oferty = (KC)
3. W ofercie należy odnieść się do wszystkich kryteriów wyboru oferty. W przypadku, gdy Oferent pominie, jedno lub więcej kryteriów w ocenie zostanie przyznanych mu 0 pkt. w danym kryterium.
4. Punktacja będzie zaokrąglana w górę, do dwóch miejsc po przecinku.
5. Za najkorzystniejszą ofertę zostanie uznana oferta, która jest poprawna formalnie, spełniła wszystkie warunki udziału w postępowaniu, nie podlega wykluczeniu oraz w toku oceny uzyska największą liczbę punktów.
6. Zamawiający, po dokonaniu oceny otrzymanych ofert, dokona wyboru najkorzystniejszej oferty/ofert, co zostanie udokumentowane protokołem postępowania o udzielenie zamówienia.
Wykluczenia
Z udziału w postępowaniu wykluczone są podmioty powiązane osobowo i kapitałowo z zamawiającym. Przez powiązania kapitałowe lub osobowe rozumie się wzajemne powiązania między Zamawiającym lub osobami upoważnionymi do zaciągania zobowiązań w imieniu Zamawiającego lub osobami wykonującymi w imieniu Zamawiającego czynności związane z przygotowaniem i przeprowadzaniem procedury wyboru Wykonawcy, a Wykonawcą, polegające w szczególności na:
1) uczestniczeniu w spółce jako wspólnik spółki cywilnej lub spółki osobowej,
2) posiadaniu co najmniej 10 % udziałów lub akcji,
3) pełnieniu funkcji członka organu nadzorczego lub zarządzającego, prokurenta, pełnomocnika,
4) pozostawaniu w takim stosunku prawnym lub faktycznym, który może budzić uzasadnione wątpliwości, co do bezstronności w wyborze wykonawcy, w szczególności pozostawanie w związku małżeńskim, w stosunku pokrewieństwa lub powinowactwa w linii prostej, pokrewieństwa lub powinowactwa w linii bocznej do drugiego stopnia lub w stosunku przysposobienia, opieki lub kurateli.
Oferent jest zobowiązany do podpisania Oświadczenia o braku powiązań osobowych/kapitałowych z Zamawiającym (oświadczenie stanowi załącznik nr 3 do niniejszego zapytania ofertowego).
Nazwa
ZPOW Agros Nova Sp. z o.o. Sp.k.
Adres
ul. Gen. Wł. Sikorskiego 5
99-400 Łowicz
łódzkie
,
łowicki
Numer telefonu
46 830 27 03
NIP
1132764189
Numer naboru
POIR.01.01.01-IP.01-00-002/18
Rozstrzygnięte
Nazwa i adres, data wpłynięcia oferty oraz jej cena
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,
ul. C. K. Norwida 25/27,
50-375 Wrocław